inebahtı deniz muharebesi

Rıhtım
İspanyolcası (bkz: Batalla de Lepanto).
1571'de Haçlı donanması ile yapılan deniz savaşı. Kaybettiğimiz savaş sonrası Osmanlı Devleti için deniz hakimiyetinin bir sınırı olduğu anlaşıldı.

İspanyol yazar Cervantes bu savaşta elinden ve göğsünden yaralanmıştır.
cayisallama
7 Ekim 1571 tarihinde Osmanlı Devleti ile Haçlı donanmaları arasında, Korint Kıstağı'nda, İnebahtı yakınlarında yapılan deniz muharebesidir.

Bu günkü Naupaktos, Yunanistan), Adriyatik Denizi bölgesi.

osmanlının o dönemde aldığı en büyük darbelerden biri. Hatta dünya tarihinde en büyük deniz savaşlarından biri olarak geçer.

Savaşı idare etsin deyu kara ordusu kumandanı olan Müezzinzade Ali Paşa donanmanın başına getirilmişti. En büyük hata buradan kaynaklıydı.

sokullu döneminde cereyan etmiştir.

savaş sonucunda Osmanlı donanması bozuldu. 142 gemi yok oldu, 20 bin Osmanlı askeri öldü. Ölenler arasında, Müezzinzade Ali Paşa başta olmak üzere birçok Osmanlı paşası ve beylerbeyi de vardı. Bu arada, yalnız Uluç Ali Paşa'nın kumandasındaki Osmanlı donanmasının sağ cenahı başarı gösterdi. 42 Osmanlı gemisinden kurulu olan bu cenah, gemilerini kaybetmedi, Haçlı sağ cenahını bozarak, savaş alanından ayrıldı. Uluç Ali Paşa, bu başarısından sonra Kaptan-ı Deryalığa getirildi ve "Kılıç Ali Paşa" diye anıldı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches